Kuchnia szwedzka

Kuchnia szwedzka nie święci triumfu na europejskich salonach, jest ona nieznana. Mało, kto słyszał o jakimś wykwintnym daniu rodem ze szwedzkiego stołu. Wniosek jest taki, że ten kraj nie ma ciekawej ani nazbyt smacznej kuchni. Wpłynęło na to dość dużo czynników. Przede wszystkim Szwecja do dawien dawna, zwłaszcza w okresie średniowiecza była krajem biednym. Ciągłe wojny, jakie prowadziła w innymi krajami spowodowały, że nie jest to kuchnia urozmaicona i bogata. Jest to jedna z najprostszych kuchni Europy.Tradycja szwedzkiej kuchnia Ti cukier. Szwedzi od wieków kochają ten surowiec. Od początków swojego istnienia słodzili wszystko, co znajdowało się na ich stole, pasztety czy Nawe mięsko. Stąd nawet dziś słodkość potraw szwedzkich jest bardzo wysoka. Polacy, którzy na stałe mieszkają w Szwecji zawsze wspominali, że nie mogli się przyzwyczaić do szwedzkich słodkich potraw, gdzie kuchnia polska preferuje całkowicie inne kanony smaku. Podstawowym produktem na szwedzkim stole jest oczywiście ryba, nikogo ten fakt nie dziwi. Ryby stanowią podstawę diety jak i gospodarki szwedzkiej. Tereny bogate w ten typ pokarmu są przede wszystkim w okolicach wybrzeży, to tutaj polowy ryb są najwyższe. Ze względu na dostępność mięsa rybnego, towar ten w Szwecja jest stosunkowo tani i dostępny dla każdego. Najbardziej popularną rybą w kuchni szwedzkiej, jest więc śledź. Jest on serwowany w postaci sałatek, z owocami czy różnego rodzaju zalewami. Bardzo popularna jest makrela, zwłaszcza wędzona. Popularność oby ryb nie dziwi, są t zdrowe i smaczne składniki codziennej diety, znane i popularne także w Polsce. Głównym źródłem ryb w Szwecja jest właśnie Bałtyk. Szwedzi w porównaniu do polaków jedzą bardzo mało mięsa, ich dieta składa się głownie z ryb i nabiału. Uwielbiają oni jogurty i tak zazwyczaj zaczynają dzien. Są fanami różnego rodzaju serów zarówno żółtych jak i pleśniowych. Szwedzi posiadają także swoje niemal narodowe zupy, pierwsza z nich to oczywiście zupa rybna, na wywarze z białego wina, mają także dość oryginalną zupę piwną czy popularną w Polsce zupę fasolową. Tradycyjnym deserem szwedzkim jest przepyszny suflet jabłkowy czy agrestowy albo wieniec drożdżowy. Gusta szwedzkie w kwestii rodzaju spożywanych płynów różnią się od gustu przeciętnego Polaka, chodzi tu oczywiście o strefę alkoholową. Ze względu na ostre restrykcje dotyczące spożywania alkoholu w Szwecji, mieszkańcy tego kraju gustują w niskoprocentowych trunkach. Herbata w Szwecji jest mało popularna, kawa popularna jak w każdej szerokości geograficznej, bardzo mocna z duża ilością śmietanki. Oczywiście kuchnia szwedzka nie jest kuchnią tłustą i niezdrową, jednak cechą charakterystyczną każdego państwa europejskiego jest wpływ na rodzimą kuchnię jedzenia typu Fast food. Jest to typ posiłku bardzo popularny w Szwecji. Obserwowane jest tu zjawisko wypierania tradycyjnych dań właśnie przez niezdrowe i tłuste dania typu Fast food. Niemniej jednak gusta smakowe Szwedów są dość ograniczone i nieco ubogie, nie są to wytrawni znawcy kuchni. Cała gama różnorodności smaków nie jest znana przeciętnemu Szwedowi.